Universitatea de vară pentru elevi

Ce este o universitate de vară?

Cel mai amplu program de promovare a unei alegeri informate și corecte a studiilor universitare pentru elevii din toată țara. Universitățile de vară pentru elevi îmbină partea academică, prin repartizarea elevilor la facultățile pe care vor să le urmeze și prezentarea ofertei educaționale, cu cea nonformală, prin derularea activităților extracurriculare care au drept scop depășirea zonei de confort a elevilor. Toate aceste elemente contribuie la dezvoltarea armonioasă a viitorului student și constituie un factor decizional destul de mare.

Experimentarea vieții de student

Alegerea facultății este o decizie importantă pentru mulți tineri, deseori aducând cu ea destul de multă confuzie și incertitudine. De aceea, o universitate de vară, precum JSU, are drept scop familiarizarea elevilor cu viața unui student, prin diversele activități propuse, pentru ca aceștia să facă decizii informate și să își seteze anumite așteptări în ceea ce privește învățământul superior.

 

Masa și cazarea

Pe întreaga perioadă a proiectului participanții vor fi cazați într-unul dintre căminele din Complexul Studențesc Hașdeu, cel mai mare campus al Universității Babeș-Bolyai. Cazarea se va realiza în cămin care dispune de camere de câte 5 persoane, baie și oficiu la comun.
Statul în cămin este o experiență unică, pe care orice student ar trebui să o trăiască măcar o dată, ajutând tinerii să își creeze noi prietenii și să devină mai responsabili. 

Tot în Complexul Studențesc Hașdeu este localizată și o cantină, unde vor fi asigurate două mese pe zi, timp de două săptămâni. Cantina pregătește atât meniul clasic, cât și cel vegetarian.

Suntem convinși că statul la cămin și mâncatul la cantină le va oferi participanților o experiență autentică de student și îi pot ajuta să decidă dacă acesta este un mediu prielnic pentru viitoarea etapă din viața lor.

Prezentarea ofertei educaționale

Dacă până în clasa a XI-a te-ai întrebat cum arată facultatea la care vei studia, la JSU vei putea vedea chiar cum decurge un curs din banca unui student. 

În funcție de facultatea pe care o vei alege în formularul de înscriere, în cadrul proiectului vei participa la o parte din cursurile reprezentative ale facultății la care vei fi repartizat, pentru a-ți forma o opinie solidă cu privire la direcțiile pe care ți le poate oferi programul respectiv de studiu.

Mai mult, chiar dacă nu știi încă spre ce facultate să te îndrepți, JSU te va ajuta să îți pui în ordine planurile. Vei participa la un tur al facultăților din UBB, în cadrul căruia vei putea afla, chiar de la reprezentanții  acestora, care sunt beneficiile pe care ți le poate oferi o anumită specializare.  În plus, vei înțelege care este structura unei facultăți în comparație cu liceul, cum se derulează și cât de cuprinzător este un curs, dar și care este modul de predare al profesorilor universitari.

Activitățile extracurriculare

Pentru că JSU este despre tine și conexiunile pe care le creezi, prin activitățile extracurriculare pe care ți le-am pregătit ne vom asigura că cele mai faine amintiri conectate cu studenția încep aici. Astfel, munca în echipă va reprezenta punctul de plecare spre noi prietenii, iar prin fiecare activitate la care vei participa, vei descoperi noi lucruri despre creativitatea și pasiunile tale. 

Pentru că energia pe care o regăsești la JSU se datorează oamenilor faini și orașului care merită explorat, pe parcursul proiectului vei avea oportunitatea de a cunoaște atât cultura, cât și locațiile renumite din Cluj-Napoca.

Costuri

Taxa de participare este 620 de lei și include costurile de cazare pentru două săptămâni, cele două mese pe zi la cantină, welcome pack, dar și toate materialele necesare pentru ca tu să te poți bucura din plin de cele două săptămâni la Cluj! 

Dacă vrei să participi și totuși consideri că este un efort prea mare pentru tine din punct de vedere financiar, te putem ajuta cu unul dintre cele patru locuri scutite de costurile de participare pe care le punem la dispoziție, rămânând ca tu să îți asiguri doar transportul. Pentru a putea beneficia de ele, după completarea formularului de înscriere, așteptăm să ne scrii un mail pe adresa jsu@osubb.ro în care să ne prezinți situația ta, iar echipa de coordonare se va ocupa de următoarele demersuri. Te rugăm să atașezi email-ului orice înscrisuri doveditoare care atestă situația descrisă în email, de exemplu adeverință de venit de la ANAF pentru toți membrii familiei.